Menu Sluiten

Teamcoaching

Niets is leuker werken dan in een inspirerend team waar je elkaar stimuleert en ondersteunt om het beste uit jezelf te halen. Het plezier van samenwerken, de kick van synergie ervaren, de veiligheid en het vertrouwen die ontstaan als je elkaar kunt aanspreken.
Ik vind het pijnlijk om te zien dat dat bij zoveel teams niet het geval is. Vergaderingen worden ervaren als verplichte nummers waar de tijd uitgezeten wordt; medewerkers zijn bezig om hun eigen terrein veilig te stellen; de sfeer laat eerder angst en wantrouwen zien dan een basis van veiligheid en vertrouwen.

Elk team heeft, net zo als mensen, bepaalde patronen waardoor er minder uit komt dan mogelijk is. Door teamcoaching kun je het onbesprokene boven tafel te krijgen. Daarbij kijken we naar de onderlinge relaties, als basis voor een goede samenwerking. Heeft elk teamlid commitment aan het gestelde doel?  Neemt ieder teamlid eigenaarschap op zich? Spreken jullie elkaar aan?

In de teamcoaching kijk ik samen met jullie waar de blokkades zitten en gaan we aan de slag om die op te ruimen. Ik leer jullie anders te communiceren en meer samen te werken. Of we kijken naar de toekomst en ontwikkelen stappen om verder te komen. Ik werk met verschillende methodes, waaronder organisatie opstellingen.

Voorbeeldopdrachten van voorgaande jaren:

  • Het lukt ons niet om tot een (gezamenlijke) visie te komen en deze te operationaliseren.
  • Het is tijd dat de conflicten die al jaren tussen verschillende teamleden spelen, opgehelderd en opgeruimd worden.
  • We zijn een fijne groep, maar geen effectief team; het lukt ons niet om synergie te creëren.
  • We zijn een relatief nieuw team met te weinig managementervaring; iedereen trekt zich vooral op het eigen terrein terug. Toch moeten we gezamenlijk de organisatieverandering gaan dragen.

Verschillen in een team benutten

Lange tijd ging het er in managementtheorieën vooral om om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Tegenwoordig is het besef gelukkig groeiende dat daarmee veel creativiteit gedood wordt. Nieuwe wegen kunnen alleen ontdekt worden door van gebaande paden af te wijken. We hebben dwarsliggers nodig om verder te komen.
Als gecertificeerd practioner van Deep Democracy kan ik jullie team leren om gebruik te maken van de verschillen en de wijsheid van de minderheid te benutten.